Efter att ha tagit dig igenom jobbannons efter jobbannons och filat ditt CV till perfektion fick du äntligen ett samtal för en jobbintervju. Grattis!Nu finns det ett sista hinder på väg genom jobbjungeln innan du äntligen kan acceptera en position. Denna delen av processen är ofta den som du känner dig mest nervös inför och är för många också den mest utmanande. Många känner sig obekväma att skryta om sig själva, medan andra kämpar för att sätta ord på varför de borde få jobbet. Oroa dig inte, nedan finner du tips på hur du kan lyfta dig själv i dessa sammanhang: 


1. Var förberedd:

Att delta i en arbetsintervju utan att veta något om företaget eller vem du ska intervjua är en dålig utgångspunkt. Detta avslöjas snabbt och kan i värsta fall få dig att framstå som passiv och oengagerad. Läs därför upp om företaget och positionen i förväg. Vad gör företaget? Vilka kärnvärden sätter de högst? Vilka egenskaper värdesätter de hos deras anställda? Kunskap om företaget och positionen kan hjälpa dig att bättre förstå vad företaget vill ha hos deras anställda och därmed vad de söker efter under en arbetsintervju. 


2. Använd exempel:

Att sammanfatta dina personliga egenskaper utan att kunna precicera dem gör det svårt för den som håller i intervjun att veta vad du faktiskt kan. Om du under intervjun beskriver dig själv som en framåtblickande person med ett glimten i ögat, kommer du framstås som en i mängden som också påstår sig besitta alla dessa difusa egenskaper. Förklara snarare hur dina färdigheter appliceras. Använd gärna exempel från tidigare arbetslivserfarenhet: ”Du är positiv eftersom du har lärt dig att alltid hålla humöret uppe även under stressande arbetsperioder. Du är organiserad eftersom du är van vid att balansera flera krävande projekt samtidigt »Genom exemplifiering får arbetsgivaren en mycket tydligare bild av vilka egenskaper du faktiskt besitter och därmed vem du är.


3. Ställ frågor:

En jobbintervju handlar inte bara om att få den som håller i intervjun att lära känna dig utan också om att lära känna företaget. Jobbannonser är ofta mycket korta och säger inte alltid tillräckligt om vad jobbet handlar om. Var därför engagerad och ställ frågor om de uppgifter som inte finns med i annonsen. Du kommer inte bara att vara på tårna och intresserad, utan du kommer också att få en större förståelse för om positionen verkligen är rätt för dig.


4. Spara lönediskussionen för senare:

Ibland kan frågan om löneförväntningar uppstå under intervjun. Även om det inte nödvändigtvis är negativt att diskutera lön på denna punkt, bör förhandlingarna skjutas upp tills du faktiskt får ett jobb erbjudande. Intervjun handlar om att både du och arbetsgivaren ska bli bättre bekanta, inte att enas om en specifik årslön. Om ditt fokus under intervjun är inriktat på lön avslöjar detta att positionen förmodligen inte är tillräckligt spännande för dig.


5. Håll dina referenser i ordning:

Intervjuaren har garanterat en önskan att veta vad dina tidigare arbetsgivare tycker om dig. Se därför till att referenserna på ditt CV är uppdaterade och informera dina kontakter om att de kan förvänta sig en telefon de närmaste dagarna. Detta kan ge dina referenser bättre tid att reflektera över hur du arbetar snarare än att behöva berätta om dig helt oförberedda, vilket förmodligen inte ger den mest upplysande feedback.


6. Var ärlig!

Det här är kanske det viktigaste att tänka på under en arbetsintervju. Det kan nämligen vara en frestelse att krydda vad du kan göra. Att säga att du är en mästare att arbeta i Photoshop om du knappt lyckas rita en rektangel i Paint kommer snart att bli uppenbart efter anställningen. Gör dig själv en tjänst; spara dig själv denna förlägenhet och var ärlig om din kompetensnivå.
 

Lycka till med jobbintervjun!

11. augusti 2019