Studentval – ett val med huvud, hjärta och mage

För dig som befinner dig på ditt sista år på gymnasiet kan det vara vanligt att en viss osäkerhet uppstår inför nästa steg i livet. Det kan lätt kännas svårt att välja vilken riktning du ska ta när du nu går mot arbetslivet.

 

För många är det svårt att i det här skedet välja vad de vill gör i livet. Det är inte helt lätt att hitta rätt i den jungel av inriktningar och utbildningar som finns där ute. Lyckligtvis finns det ett antal bra tips som kan hjälpa dig att hantera din osäkerhet.

Resan är målet

Beslutet om vad man ska studera ska inte enbart styras av hög status eller en attraktiv arbetsmarknad. Det blir ofta lättare att ta in kunskap då du läser någonting som du faktiskt är intresserad av. Tillåt magkänslan att finnas med som ett kompliment i ditt beslut, så att du faktiskt väljer någonting som du känner dig motiverad av att lära dig. Det kommer underlätta när du ska ta in information och lära dig nya saker, vilket kommer att göra klivet in i arbetslivet mycket roligare. För det är faktsikt så att de flesta av oss tycker det är roligare att göra någonting vi är bra på.

 

Läs på!

Det skadar aldrig att gå in och läsa på, inte bara om studierna i sig utan försök se vilka ämnen det faktiskt är du ska läsa. Hur se kursplanen ut, hur är lärarna, hur fungerar undervisningen, vad har universitetet/högskolan för kultur? Ju mer information du har, desto lättare är det att välja en utbildning där du kan växa och utvecklas. Kanske har skolan öppet hus? Utnyttja möjligheten att prata med studenter, lärare och gå på en gästföreläsning för att de hur det känns.

Ditt val är inte skrivet i sten!

Att ta steget, våga välja inriktning i livet kan kännas väligt stort och du kan nästan få känslan av att ditt beslut är oåterkalligt. Detta är vanliga tankar i detta stadie i livet men kom ihåg att det inte är ovanligt att man på vägen inser att man i själva verket var intresserad av någonting helt annat. Att läsa på högskola/universitet är för många deras första steg in i vuxenlivet. Det är en period i livet där man ställs inför stora förändringar, där du på många sätt börjar du formas som individ. Du fäster kunskap på tidigare erfarenheter som kan leda dig in på en riktning du aldrig kunnat föreställa dig. Kom bara ihåg att det är aldrig för sent att välja om. 


Om du är på tröskeln för vuxen ålder och studietid har du tur. Det är dags att fatta beslut, både bra och dåliga. Även om du väljer fel studie kan du lära dig av detta. Även dåliga upplevelser är lärdomar. Kom ihåg att studierna handlar lika mycket om att lära sig och lära känna sig själv. Oavsett om du slutar studera definierar det inte dig som person. Studie och arbete är bara en aspekt av ditt liv. 

Lycka till med valet!

29. augusti 2019