Efter att du ansökt om ett nytt jobb, sitter du ivrigt och väntar på återkoppling om tjänsten du har ansökt om. När telefonsamtal väl kommer och du blir inbokad på intervju sitter du förväntansfull och nervös och funderar på hur du bäst kan förbereda dig?


Här har vi listat några punkter som kan hjälpa dig att förbereda dig inför din intervju.

När du har blivit inbjuden till en intervju innebär det att du är kvalificerad för tjänsten. Företaget gillar vad de ser, och nu vill de lära känna dig bättre som person. En jobbintervju handlar därför främst om att visa upp dina personliga egenskaper och visa för din potentiella arbetsgivare varför de borde välja just dig dig.

Läs upp i förväg

När du har kallats in till en intervju är det viktigt att vara påläst om tjänsten och företaget du ska till. Läs upp på webbplatser och sociala medier som företaget använder. Så att du påförhand har en god förståelse om vad de står för och vad de sysslar med. Vad är företagets kärnvärden, hur speglar de företaget i det de gör, finns det någonting av det du hittar som du kan identifiera dig med? De kan även vara bra att göra en nyhetssökning för att se om de har varit i media nyligen. Ett annat tips är också att kolla in konkurrenterna. På så sätt visar du företaget att du är intresserad och har spenderat tid på att undersöka ämnesområdet. Detta är extra viktigt om du sökt dig till en bransch som är helt okänd för dig.

Läs upp om rollen i förväg och skriv ner några tankar om arbetsuppgifterna. Hur kommer du att lösa dem? Har du upplevt detta tidigare? -om inte försök hitta liknade situationer/erfarenheter som du tror att du kan implementera för att lösa uppgifterna. Föreställ dig frågor om hur du löser olika situationer och hur du skulle kunna svara.

Förbered dig på frågor

När du väl känner dig bekväm med uppgifterna kan du lättare föreställa dig vilka typer av frågor du kan få. Rannsaka dig själv, var ligger din expertis och försök att förutsäga vad de kan undra om. Se till att vara förbered med bra välgrundade svar. Det kommer förse dig med en lugnare tryggare känsla inför intervjun. Granska din ansökan och återuppta och dra ut det du tycker är viktigt att de får med sig från intervjun. Du borde även fundera på frågor som du vill ha svar på, men även frågor som visar att du är påläst och kunnig inom de område som tjänsten täcker. Du kan även fråga om saker relaterade till arbetsuppgifter, arbetstider, lite om företagets kultur och värderingar eller eventuellt de team du i så fall kommer arbetar i.

Övning ger färdighet

En bra intervju kräver förberedelser och övning. Om du lägger tid på detta i förväg har du större chanser att lyckas. Öva, framför spegeln eller med några vänner. På så sätt kan du få feedback om vad du har glömt eller hur du bäst visar upp dig själv.

Inkludera:

Det är aldrig fel att ta med en mapp med dokument. Skriv ut jobbannonsen och applikationstexten, såväl som två kopior av ditt CV så att du alltid har ett extra exemplar tillgängligt. Det kommer ge dig ett mer professionellt intryck ifall det är flera på mötet men alla inte har ett CV. Det är inte heller fel att anteckna och ta ner information, det kommer spegla ett mer seriöst intryck.

Sedan har vi sparat det viktigaste till sist! Tala lugnt och sansat hasta inte iväg och prata för fort, ta pauser och tänk efter vad det är du vill förmedla.

Vi hoppas att du tack vare dessa tips känner trygg i hur du ska förbereda dig för din intervju. Kom ihåg att det aldrig är något fel med att gå till många intervjuer. Erfarenheten gör dig bara starkare och bättre för varje gång!

03. september 2019