Videointervjuer blir mer populära inom rekryteringsprocesser. För en del personer kan detta vara stressande och utmanande. Du kanske blir du lätt distraherad av den tekniska aspekten eller börjar tänka på detaljer som "vad ska jag göra med mina händer?". Du kanske känner dig obekväm, men med lite träning och förberedelser kommer det snabbt bli lika naturligt som en vanlig jobbintervju. 


 

För att se till att du gör ett gott intryck har vi några tips:

1. Det är alltid bra att köra ett allmänt test där du ringer till en vän och testar internetåtkomst, mikrofon och liknande. Eftersom du vill ge ett seriöst intryck är det bra om allting går smidigt. Det kan också vara en bra idé att spela in intervjun så att du kan leta efter saker du känner att du vill ändra eller bli bättre på i ett senare skede.

2. Bildavsnittet ska visa ansikte och axlar. Om du är osäker, titta på intervjuobjekt på TV där de ofta använder samma klipp.

3. För att den som håller i intervjun ska höra bra är det viktigt att sitta i ett lugnt rum utan buller där du kan tala tydligt. Ha gärna hörlurar eller öronsnäckor redo så att vi kan höra dig bra. Undvik ekon.

4. Tänk på var du sitter. Det kan vara besvärande för dig som kandidat och för intervjuaren om det händer oljud i bakgrunden. Lösningar på detta kan vara att placera dig framför en neutral bakgrund. Kom ihåg att inte sitta framför ett fönster, då syns du inte bra.

5. Kom ihåg att testa din webbkamera och mikrofon innan intervjun. Tekniska problem är alltid tråkiga eftersom det förhindrar ett bra flöde på vägen. Om problem uppstår under intervjun bör du säga till intervjuaren. De flesta intervjuare förstår att problem kan uppstå. Därför är bättre att fixa problemen direkt så att du inte missar information eller missförstår en fråga.

6. Nätverksåtkomst kan ibland ge utmaningar. Ibland kan det göra att vi upplever vi pratar i mun på varandra. Så ett tips kan vara att vänta en sekund eller två innan du svarar på en fråga.

7. Du måste vara lika beredd på en videointervju som för en vanlig intervju. Prata om företaget och klä dig professionellt. Det kan finnas situationer där du behöver stå upp, få ett ark eller fixa ett tekniskt fel, så det är viktigt att du bär professionell klädsel.

8. Kroppsspråk är viktigt. Kroppsspråk återspeglar ofta motivation, intresse och personlighet. Därför är det viktigt att veta vilka signaler som du förmedlar. Det är ingen mening att bete dig annorlunda mot vad du brukar, men om du verkligen vill ha ett jobb bör du öva på att visa att du vill ha jobbet. Eftersom intervjun är via video kan detta vara en utmaning för vissa. Enkla sätt att visa intresse är att vara äkta i de uttryck du förmedlar. Om något är roligt - le, om du håller med något - nicka. Rösten måste också uttrycka att du är intresserad. Det som är viktigt att komma ihåg är att det inte alltid är möjligt att komma med bekräftande ljud som "Mhm", då detta kanske inte hörs igenom mikrofonen. Undvik att använda en kontorsstol som svänger. Detta förhindrar att den som håller i intervjun tappar fokus eller att du framstår som ”stissig” eller ointresserad.

09. september 2019