Att skriva ett CV är inte alltid det enklaste. Det finns flera exempel på hur ett CV kan se och hur det skrivs bra. Det första en rekryterare eller arbetsgivare läser är kandidatens CV. Därför är det viktigt att detta är strukturerat och ger ett gott första intryck. Vi har listat fem tips om hur man skriver ett bra CV och vad det bör innehålla för att du som sökande ska komma fram i rekryteringsprocessen!

Topp fem CV-tips

1. Skräddarsy CV

Det CV du skickar in när du ansöker om ett jobb bör vara skräddarsytt för tjänsten. CV:t ska förklara för arbetsgivaren hur du kan tillföra arbetsplatsen behov. Specificera hur dina erfarenheter och färdigheter kommer att kunna hjälpa dig i praktiken. Detta gör att den som läser ditt CV kan föreställa sig dig i rollen.

 

2. Skapa "nyckelkvalifikationer"

En viktig del av CV:t är den kvalifikationskolumn som inleder presentationen av dina kvalifikationer och kompetenser. Detta bör formas som en kort sammanfattning, vilket ger dig ytterligare utrymme att skräddarsy CV:t till en blivande arbetsgivare. Här skriver du vad arbetsgivaren ska ha i åtanke när de läser resten av ditt CV. Men skryt inte för mycket - var saklig och objektiv. Sätt dig själv i den roll du är avsedd för, agera utefter varför du anser dig vara rätt kandidat.

3. Skär det onödiga

Om du är ung och oerfaren har du kanske inte så mycket att skriva på ditt CV, du kan ju naturligtvis inkludera sommarjobb, tidigare utbildning och erfarenheter du samlat utanför utbildning och jobb. Genom erfarenhet eller avslutad högre utbildning betyder detta att du har godkända gymnasiebetyg, exempelvis, tänk därför på vad som är relevant att ha med i ditt CV! Detsamma gäller för mycket grundläggande datakunskaper. "Erfarenhet med e-post och Windows" förväntas du ha i nästan varje jobb. Du bör alltid skriva dina tidigare erfarenheter i omvänd kronologisk ordning. Det är "nästan" alltid dina senaste erfarenheter som är mest intressanta.

4. Använd en presentabel bild

I dag förväntas det mer och mer att du som söker tjänsten har en profilbild i ditt CV. Se till att du har ett foto där du ser professionell och presentabel ut. 

 

Fototips:

  1. Välj en bild med en lugn bakgrund gärna enfärgad. Om du inte har en sådan bild på dig själv är vårt tips att ställa dig framför en enfärgad vägg.
  2. Ståmotväggenmedenaaxelnoch vrid sedan på kroppen 45 grader så att du öppnar upp dig mot kameran och böj det främre knät framåt. Lägg sedan tyngden på den främre foten. Då serduut att varaframåt och engagera

5. Undvik skrivfel

Det är lätt att "läsa blint" på sitt CV när du redigerar. Men skrivfel i ett viktigt dokument som kan leda till ditt nästa steg i karriären lämnar ett dåligt intryck av dig själv. Låt en vän läsa igenom innan du skickar in din ansökan. Kom också ihåg att kontrollera typfilerna i ämnesfältet och texten till e-postmeddelandet innan du trycker på skicka-knappen. Gör även gärna om din ansökan till PDF-fil!

 

Med dessa tips hoppas vi att du har fått bra bil av hur ditt CV bör vara och verka. Det viktigaste är att du är personlig och bör därför upplevas som dig själv. Kom ihåg att ditt CV ger läsaren det första intrycket och kan därmed föra dig vidare till en intervju.

 

Så här kan strukturen på ditt CV se ut:

  • Personalia - Namn, adress, e-post, mobil, ålder, civilstånd
  • Nyckelkvalifikationer - En kort sammanfattning av dina kvalifikationer och kompetenser
  • Arbetslivserfarenhet - kort om var du har arbetat tidigare och vilka uppgifter du har haft här.
  • Utbildning - Vilken typ av utbildning har du tagit, vilken examen har du uppnått och utbildningens varaktighet.
  • Kurser - Vilka kurser är de mest relevanta för den position du söker och kan ge dig en fördel.
  • Fritidsintressen - om tillämpligt 
  • Referenser - tillhandahålls på begäran
09. september 2019