Tips i skrivandet av det personliga brevet

Det finns delade meningar inom rekryteringsbranschen huruvida du som kandidat skall skriva och skicka med ett personligt brev (PB) eller inte.

I en del ansökningsprocesser förväntar sig arbetsgivaren/rekryteraren att den jobbsökande ska bifoga ett personligt brev och i andra jobbprocesser är detta inte ett krav. Vi har skapat tipsen och mallen, ifall att du är i behovet av att skicka med de personliga brevet. Se det personliga brevet som en chans att sticka ut och skapa ett extra intresse hos rekryteraren. Till syvende och sist är detta upp till dig. Här kommer några riktlinjer i det personliga brevets skapande, skapat ur en rekryterares perspektiv!

1. Den förlängda armen av ditt CV

Ett personligt brev skall vara en förlängd arm av ditt CV, vilket innebär att det skall ha samma design som ditt CV. Längst ned kommer därför ett exempel på ett personligt brev, som bygger på det CV vi utformade i vårt CV inlägg.

2. Specifikt skrivet till arbetsgivaren

Det personliga brevet skall vara specifikt utformat för just det speciella företaget du söker dig till. Arbetsgivaren och företaget är ju intresserade av att veta vad just DU kan bidra med hos DEM. Du visar även mer engagemang om du nämner deras företagsnamn och jobbtiteln i ditt brev. Tydliggör gärna redan i rubriken vilken tjänst det är du söker! Se exempel. 

Exempel: Ekonomichef söker tjänsten som Ekonomidirektör till er på Svenssons AB

3. Det personliga brevet skall vara vad det säger- personligt!

Det personliga brevet ska vara personligt. Utgå ifrån hjärtat; vad kan du bidra med hos detta företag, vilka egenskaper har du som gör att du lämpar dig till exempelvis tjänsten som Ekonomidirektör på Svenssons AB? Försök att undvika klyschor så som glad och ”van att ha många bollar i luften”. Berätta hellre att du är fotbollstränare till knattelaget hemmavid. En rekryterare är van att läsa mellan raderna (knatte-fotbollstränare = tålamod, framåt, driv). Det personliga brevet ska vara personligt med en touch av riktat intresse för den specifika arbetsgivaren! 

4. Fånga upp nyckelord!

I jobbannonser framgår oftast nyckelord, kompetenser och meriter som krävs eller är bra att inneha för att vara relevant för tjänsten. Om du besitter några av dessa är det bra om du synliggör detta i ditt personliga brev. Söker arbetsgivaren efter ”en teknisk lagd person med systemvana?” Nämn din tekniskt lagda sida och exemplifiera detta och hur det kommer till användning i ditt arbete/vardag. Att kunna ge exempel är en viktig del för att skapa en ökad trovärdhet för arbetsgivaren.

Exempel: Som Ekonomichef på Andersson AB har jag varit med och implementerat Microsoft DX samt SAP vilket har givit mig en gedigen kunskap då jag fortsatt dagligen arbetar i dessa system.

Privat har jag alltid haft lätt för ny teknik och gillar att ha det senaste inom det mesta – vilket min partner ibland kan ha lite åsikter om…

5. Kvalité före kvantitet 

Dela in ditt personliga brev i tre delar där du berättar;

  • varför du är intresserad av den utlysta tjänsten
  • introduktion av dig som person
  • avslutningsvis några sista ord om dina kompetenser och vad du kan komma att bidra till kommande tjänst.

Brevet skall vara cirka ¾ av ett A4:a. Det viktiga är dock inte längden utan kvalitén på dina ord. Skriv brevet för den specifika tjänsten och fånga upp nyckelorden!

6. Branda dig själv – för att hamna på personlig intervju! 

Att sammanfatta ett personligt brev kan vara klurigt, främst för att du ska ”branda” dig själv. Vårt tips är; skriv ditt CV så att det skapar ett intresse hos rekryterare/arbetsgivaren. Vad gör dig speciell eller unik? De är så du ökar chanserna för att bli inbokad på den personliga intervjun.

7. Kontaktinformation

Likt ditt CV skall kontaktinformation framgå i ditt personliga brev, gärna med samma upplägg som ditt CV.

Exempel:

Anna Andersson

Strandvägen 1

111 11 Stockholm

Tel: 070 00 01 01

MailAnna.andersson@andersson.com

LinkedIn: Anna AnderssonStort lycka till i skapandet av ditt personliga brev och att detta bidrar till att du får briljera i en framtida anställningsprocess.

Ladda ner vårt exempel här

12. februari 2021